Jak se starat o Li-Pol baterie v airsoftové zbrani

Jak se starat o Li-Pol baterie v airsoftové zbrani

Jak se starat o Li-Pol baterie v airsoftové zbrani

Li-Pol akumulátory mají vysokou energetickou hustotu, nízký vnitřní odpor a jsou oblíbené pro svou nízkou hmotnost a dlouhou životnost. Navíc nemají výrazný paměťový efekt, a lze je tedy nabíjet z libovolného stavu a nabíjení kdykoliv ukončit.

Li-Pol baterie do airsoftových zbraní nicméně vyžadují zvláštní péči a opatrnost, protože mohou být nebezpečné – vždy si proto nejdříve přečtěte manuál, který je k baterii přiložený.

Jak bezpečně skladovat a používat Li-Pol akumulátor

Jak se starat o Li-Pol baterie v airsoftové zbrani

Uchovávejte baterii v suchém a chladném prostředí, ideálně mezi -10 a 40 °C. Vysoká teplota může způsobit snížení kapacity, zvýšení vnitřního odporu a zrychlení stárnutí baterie. Vlhkost může způsobit korozi kontaktů nebo zkrat. Nenechávejte je na přímém slunečním záření ani v blízkosti zdrojů tepla. Zároveň baterii do airsoftové zbraně vždy skladujte ve speciálním ochranném nehořlavém vaku.

Kontrolujte baterii před každým použitím a nabíjením. Než vložíte baterii do airsoftové zbraně nebo ji připojíte k nabíječce, zkontrolujte, zda není nafouklá, prohnutá, propíchnutá nebo jinak poškozená. Pokud zjistíte jakékoliv známky poškození, okamžitě baterii odpojte a bezpečně zlikvidujte – mohlo by dojít k vnitřnímu zkratu a následnému požáru nebo explozi.

Používejte pouze nabíječky určené právě pro vaši Li-Pol baterii. Li-Pol baterie mají specifické požadavky na nabíjení a vyžadují konstantní proud a napětí. Kvalitní nabíječky pro Li-Pol baterie mají také funkci balancování, která zajistí, že jednotlivé články baterie budou mít stejné napětí. Pokud byste použili nabíječku určenou pro jiný typ baterie, jako je Li-Ion, Ni-Cd nebo NiMH, můžete způsobit poškození nebo vznícení baterie. Baterii vždy nabíjejte na nehořlavém povrchu, jako je keramika, kov nebo beton. Nikdy nenabíjejte baterii na posteli, na koberci nebo v blízkosti záclon, oblečení nebo jiných hořlavých předmětů.

Nijak nerozebírejte a neupravujte baterii. Také nevytahujte kabely silou – baterii vždy do zbraně vkládejte a vytahujte opatrně.

Baterie likvidujte bezpečně a ekologicky. Pokud je baterie poškozená nebo stará, nikdy ji neházejte do směsného odpadu. Li-Pol baterie obsahují nebezpečné chemikálie, které mohou znečistit životní prostředí nebo způsobit explozi. Baterii odneste do červené popelnice, na sběrné místo nebo do obchodu s elektronikou.

Jak se starat o Li-Pol baterie v airsoftové zbrani

Jak nabíjet Li-Pol baterii do airsoftové zbraně

  1. Nejdříve zapojte nabíječku do sítě a poté zapojte servisní (vyvažovací) konektor. Nastavte nabíječku na správné napětí a rychlost nabíjení pro konkrétní baterii. Následně připojte hlavní napájecí konektor. Před zapnutím nabíjení se ujistěte o správném připojení vyvažovacích vodičů a nastavení na balanční režim.
  2. Baterii nabíjejte pod neustálým dozorem. Zahřívání je při nabíjení běžným jevem, pokud by ale došlo k jakékoliv anomálii, jako je nafukování, kouř nebo syčení, okamžitě ji odpojte.
  3. Před prvním použitím baterii nabijte na plnou kapacitu. Jak to provést? Až nabíječka přestane signalizovat nabíjení, odpojte baterii a přibližně za hodinu ji opět připojte do nabíječky a nechte dál nabíjet, čímž dosáhnete plné kapacity nabíjení pro první používání.
  4. Nepodbíjejte baterii pod 3,2 V na článek. Li-Pol baterie mají omezený počet cyklů nabíjení a vybíjení. Pokud baterii podvybijete, můžete způsobit trvalé poškození baterie a ztrátu kapacity. Pro sledování napětí baterii můžete použít tzv. Li-Po alarm, který vás na při vybití pod určitou mez zvukově a světelně upozorní. V takovém případě baterii okamžitě vypněte a dobijte. Když airsoftovou zbraň nepoužíváte, vyjměte z ní baterii a vložte ji do nehořlavého obalu. I v nepoužívané zbrani totiž může docházet k malému úniku proudu, což může vést k podvybití baterie.
  5. Při nabíjení nepřetěžujte baterii nad její maximální proudovou zátěží a po nabití baterii vždy odpojte od nabíječky. Li-Pol akumulátory mají specifikovanou maximální proudovou zátěž, která udává, kolik proudu může baterie dodat bez poškození. Pokud připojíte baterii k zařízení, které vyžaduje vyšší proud, můžete způsobit přehřátí, nafouknutí nebo vznícení baterie. Zkontrolujte, zda proudová zátěž baterie odpovídá požadavkům vaší airsoftové zbraně.
  6. Akumulátor vždy zapojujte do vypnuté airsoftové zbraně, aby nedošlo k jejímu poškození.
  7. Nabíjejte baterii minimálně jednou za 2 měsíce, i když ji nepoužíváte, a skladujte ji nabitou.
Design Shoptak.cz | Platforma Shoptet